Seminarie ”Kultur, en mänsklig rättighet”

VÄLKOMNA TILL SEMINARIET ”KULTUR, EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET?”

Kulturens Arvsfondsprojekt DetFunkar i samarbete med Arvsfondsprojektet Rätten Till Sin Identitet inbjuder till en spännande seminariedag där vi ställer oss frågan om det svenska kulturlivet verkligen är tillgängligt för alla. Välkommen till någon av våra fyra städer.

Malmö
7 april kl. 13-16.30
Studion, Sankt Gertrud konferens, Östergatan 7b

Göteborg
9 april kl. 13-16.30
Världskulturmuseerna, lokal: Studion, Södra vägen 54

Östersund
20 april kl. 13-16.30
Scandic Östersund

Västerås (RTSI deltar ej på detta stopp)
23 maj kl. 15-16.30
Elite Stadshotellet, Stora Torget

Anmäl gärna ditt/ert deltagande här:

Malmö http://simplesignup.se/…/58721-kultur-en-maensklig-raettigh…

Göteborg http://simplesignup.se/…/58723-kultur-en-maensklig-raettigh…

Östersund http://simplesignup.se/…/58725-kultur-en-maensklig-raettigh…

Västerås http://simplesignup.se/…/58724-kultur-en-maensklig-raettigh…

Mer om seminariet:

Enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har alla människor rätt att delta i samhällets kulturella utbud. Verkligheten är dock en helt annan. Oräkneliga är antalet gånger personer med funktionsnedsättning tänkt gå på teater, bio eller konsert, men inte kunnat av den enda anledningen att lokalen inte haft ramp, att det inte funnits möjlighet att hjälpa en synskadad eller teckentolkning inte varit tillgänglig. Sitter eller står du när du pinkar? En fråga Johan Seige som är blind, och förövrigt också projektledare för arvfondsprojektet DetFunkar, får på fullaste allvar av vuxna personer ibland. Johan leder det här seminariet. Humor, eftertanke och ett förhoppningsvis förändrat sätt att tänka utlovas.

DetFunkar
Ett arvfondsprojekt som jobbar med att åskådligöra personer med funktionsnedsättnings vardag på ett lite mer humoristiskt sätt. Var blind, stek köttfärs, ta fram en burk krossad tomat ur skafferiet… eller är det en burk inlagda päron? Kan bli en intressant middag! DetFunkar visar att när man har en funktionsnedsättning, har man det från morgon till kväll. När man vaknar, borstar tänderna, jobbar, pussar på sin kära. Kampen med att få vardagen att funka är ibland större än ni kan ana.

Ni kommer få insikter i hur det är att stå i ett utanförskap om man sitter i rullstol, inte kan se eller höra. Hur man blir bedömd och kanske rent av exkluderad pga. sitt utseende. Om det kommer Kari Berg från Arfondsprojektet RTSI föreläsa.

Rätten Till Sin Identitet
Arvsfondsprojektet RTSI syftar till att av, med och för unga inom Främst subkulturerna goth och synth lyfta fram och synliggöra deras erfarenheter av diskriminering och utanförskap som de utsatts för på grund av deras stil. Projektet vill arbeta för att öka kunskap, väcka opinion och stärka unga i deras val av identitet. Föreläsare är projektledare Kari Berg. Kari, som även är musiker och modell, har från tonåren till vuxen ålder klätt sig i en alternativ stil och själv upplevt utanförskapet. Kari berättar om projektet och om diskrimineringen gentemot subkulturer.

Deltagare i seminariet Kultur, en mänsklig rättighet? Från Arvfondsprojektet DetFunkar, Johan Seige, Fredrik Ahlkvist, Lars-Göran Wadén. Från Arvfondsprojektet Rätten till sin identitet, Kari Berg. Från Kulturens bildningsverksamhet, Christoffer Lundström.

DetFunkar och Rätten till sin identitet drivs med medel från Allmänna arvsfonden, och drivs  av studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet.