Ninedee – Jag älskade er av kärlek en gång

Ninedeebild
Ninedee – Jag älskade er av kärlek en gång

Låten och videon ”Jag älskade er av kärlek en gång” är resultatet av ett samarbete mellan RTSIs Robin Lilja och Ninedee. Låten handlar om utanförskap, uppgivenhet och att inte längre älska folk av kärlek, berättar Ninedee.

Om Ninedee
Ninedee är ett musikprojekt som vuxit fram ur kylan i det mörka Norrland. Med en aldrig sinande energi bjuder Ninedee på elektronisk musik med rötterna i den alternativa scenen. Projektet har blivit uppmärksammat genom de syrliga texterna om dagens skruvade sammhällskonventioner och ramverk. Att texterna är uppbackade av tunga gitarrer och feta ljudmattor gör inte saken sämre. Ninedee visar att tung elektronisk musik i allra högsta grad produceras i de norra regionerna av Sverige och att Norrlands enda exportvara inte längre är pop och rock.

Mr Nine om tillkomsten av låten och videon
För mig har det alltid varit viktigt att alla har ett lika värde och att ingen i samhället skall behöva känna sig utanför eller bli behandlad sämre p.g.a. att man bryter normen. Därför tackade jag självklart ja till att skriva denna låt. Vi måste alla hjälpas åt i kampen för en bättre värld.

Arbetet med videon gick bra och jag var i ärlighetens namn bara inblandad en kväll då jag tyvärr var bortrest övriga inspelningsdagar. De som gjort videon är studenter från Musikhögskolan i Piteå och Robin Lilja från RTSI. I övrigt har även ett antal personer som bor i Piteå varit med och bidragit. Fantastiskt kul och jag är oerhört tacksam över engagemanget från alla. Videon kom till under en sittning där vi brainstormade lite runt konceptet eller snarare låttiteln ’Jag älskade er av kärlek en gång’. Jag hade en idé där personer skulle ha tejpade munnar. Tanken är att detta skall symbolisera den rädsla för konflikt men även passiviteten som ofta ligger till grund för att kränkningar skall få fortgå. I en mindre ort som jag bor i blir detta än mer påtagligt. ’Tystnad byts ut mot tystnad, hat byts ut mot hat’ är den första textraden i låten och den säger det mesta. I vilket fall, tejpidéen kom med i videon och utöver det så lyckades vi spåna fram en rad andra intressanta tankar också. Grymt trevligt gäng att jobba med som helt var med på vad låten symboliserade och vilken känsla den kommunicerar.

Jag är verkligen smickrad och stolt över att få vara en del i RTSI! Jag kommer aldrig att ge upp hoppet om de här frågorna! //Hälsar Marcus (Mr Nine) och resten av Ninedee.

 www.ninedee.com