Chaos All Stars & Asperger Synthdrome – You Can’t Be Me

annso och ami foto Nikdesign

Chaos All Stars & Asperger Synthdrome – You Can’t Be Me

You Can’t Be Me är titeln på en låt som tillkommit i ett kreativt samarbete mellan artisterna Chaos All Stars och Asperger Synthdrome samt RTSI-deltagaren Ami Ekelund som även gästsjunger. Till låten har även skapats en musikvideo som inspirerats av berättelsen ”Ett experiment i modevärlden” från boken ”Våra Berättelser”. Historien är skriven av Victoria Lovelace som förutom att vara deltagare i RTSI även bland annat arbetat som modell och deltagit i svenska Top-Model. Berättelsen handlar om hennes upplevelser där och videon porträtterar och ställer frågor om hur det är att klä upp sig som alternativ och hur man kanske klär ut sig, eller som somliga tycker, klär ner sig till ”normal”.

Chaos All Stars är något av ett producent- och kreatörskollektiv med två producenter och ett antal ”All Stars” i gruppen. Albumet ”I Need It All” mottogs väldigt väl av branschmedia och bandet har även gjort ett flertal ganska säregna släpp av allt från vinyler till online-releaser. Live varierar konstellationen och så även bandets studioarbete, där de ofta samarbetar med andra artister och gäster i konceptet.

Asperger Synthdrome startades av goth-ikonen Adora BatBrat, som tidigare även spelat i bland annat Voister Litz. ”Det ska låta äkta, rått och udda – med mening!” säger Adora själv om sitt artisteri som inspirerats av bland andra Depeche Mode, Nitzer Ebb och Front 242. Själva bandnamnet är en ordlek med diagnosen Aspergers Syndrom och synth och det sägs att hon valde namnet som ett sätt att uppmärksamma underdiagnostiseringen av flickor/kvinnor inom fältet, vilket leder till stora utanförskap. Förhoppningen är att namnet får folk att tänka till och kanske läsa på lite.

Adora om låten:
”Låten ”You can’t be Me” är min kommentar på hur vi alternativa kan uppfattas, fast jag vänder det tvärtom. Meningen ”You can’t be me, but I can easily be you” visar precis hur det är att ha en alternativ livsstil. Vi alternativa kan lätt förvandla oss till en ”normis”, men få normisar skulle någonsin kunna förvandlas till en av oss på samma sätt. Något som jag inte tror många tänkt på. Låten är lite för arg på ”normisar” än vad jag är, för jag blir själv alltid så positivt bemött och har sällan känt mig uttittad eller diskriminerad på grund av min stil, men i just detta fallet så hade jag i tankarna en alternativ flicka med goth-stil, Sophie Lancaster, som tyvärr blev attackerad och dödad av 5 tonårspojkar i England 2007 endast på grund av att hon såg annorlunda ut och hade en alternativ stil. Tyvärr en typ av brott som även förekommer här i Sverige. Vi har också sett ett liknande dödsfall i Sverige. Ett hatbrott utan gällande lag. Med det i åtanke kan man förstå att texten är lite arg.”

Adora om varför hon tycker det är viktigt att stötta RTSI:
”Som vi i modern tid har lärt oss så föds man till att vara på ett visst sätt och har därför diskriminerinslagar och hatbrottslagar mot utsatta grupper som t ex dem med annan könsidentitet, ”avvikande” sexualitet, hudfärg eller religion m.m. Om du däremot inte faller inom någon av sagda ramar utan bara har en brinnande känsla inom dig att ditt personliga uttryck ser ut på ett sätt som gör att du syns i massan och avviker till utseende och på grund av detta råkar ut för precis samma diskrimineringar eller våld som de andra ”validerade” grupperna så döms det inte som t ex ett hatbrott.
Du har ju själv ”valt” att se ut så. ”Du behöver ju inte göra det”.  En homosexuell ”måste” inte leva som en homosexuell så slipper den bli utsatt för andras aggressioner. En person mer mörk hudfärg ”kan” ju sminka hela sig ljust för att smälta in och slippa bli diskriminerad. Eller?

Man föds med denna brinnande känsla för vem man är som alternativ. Redan som barn vet vi att vi inte är som andra. Vi ÄR såhär. Vissa hatar oss för det. Vi ska aldrig behöva ändra utsidan. De som hatar skall ändra insidan.”