Kari Berg featuring Psy’Aviah – It’s Just Words

kari_berg_1024

Kari Berg featuring Psy’Aviah – It’s Just Words
Förutom sitt arbete som projektledare för RTSI är Kari Berg också en artist, modell och skådespelerska som hunnit med såväl att framträda med band, gästspel och uppträdanden runtom i Europa. Tillsammans med Yves Schelpe från belgiska bandet Psy’Aviah har Kari skapat låten ”It’s Just Words” som ett bidrag till RTSIs kampanj.

psyaviah
Yves Schelpe, bildretush: Tomoki Hayasaka

Kari om låten och texten
”It’s Just Words” handlar om hur även ord skadar och frustrationen över att människor ofta lyssnar på skitsnack och inte reflekterar över det eller kring fakta och sanningshalt. I dagens samhälle tar sig också många friheten att ge elaka kommentarer om andra människor, både direkt till dem och bakom deras rygg. Detta leder i sin tur till ett utanförskap på flera plan för många, ofta på ett sätt som uppstår successivt…

Kari om RTSI
Under projektets resa, och mitt nära arbete med deltagarna, har jag fått höra många olika berättelser från alternativa personers vardag. Från många olika håll bekräftas det att det verkar finnas en strukturell ”acceptans” i samhället att få trycka ner en annan människa på grund av deras stil, att det är som om att det finns en tyst tillåtelse i samhället att oinbjudet få kommentera på någon annans utseende eller val av livsstil utan att det ens betts om. I andra fall hade sådana beteenden inte alls varit ok, exempelvis om det rört en folkgrupp, men en subkulturellt tillhörighet har inte samma skydd. Det sker ofta utanför samhällets radar. Med RTSI så försöker vi lyfta denna fråga och ju fler som tar sig an den desto större chans är det att vi kan göra en skillnad. Vi har kommit en bra bit på vägen med acceptansen och lagstiftningar när det kommer till exempelvis kvinnors rättigheter, hudfärg, sexualitet, funktionsvariationer m.m. Nu är det även dags för kampen mot diskrimineringen av subkulturerna, en kamp för rätten till sin identitet!

Yves Schelpe (Psy’Aviah) about the collaboration
I always love working with Kari, her voice is perfect for such a track, and her lyrics are always spot on. So when I heard these lyrics, I immediately felt I could support this message, as I’ve written tracks/lyrics in the past (e.g. ”Virtual Gods” or ”Our Common Future”). I understand the point RTSI makes, and projects that promote a healthy behaviour with respect towards each other is the only way forward to me, be it subcultures, be it races, be it differences in opinion.. Being different is ok, discussing it and talking about those differences is what we need to do. We might learn from each other, we might not like some things, as long as every word is spoken with respect and not intended to ”hurt”. So I was very happy to contribute with Kari Berg to RTSI with this song, to close I want to quote another track I wrote about living together: ”Our views trouble our sight, blind, for each other, survival of the fittest, or survival for us all? ~ Remember We are all in the same boat here, we are all on the same planet”. Peace out, thanks Kari & RTSI for letting me spread this message again.

Kari_videi_julia
Bild från musikvideon, Modellen Ickykitten i huvudrollen.

Kari om arbetet med videon
Tanken bakom videon uppkom först när jag läste ”Promenaden” av Emelie Engwall ur boken ”Våra Berättelser”, som RTSI släppte under 2015. Videon kom till i ett samarbete med RTSI-deltagaren (och modellen) ”Ickykitten”, en oerhört kreativ och godhjärtad person. Hon deltog i processen med idéer och entusiasm och det var intressant att se hur hon formade slutresultatet med att ge liv till karaktären.

Det är oerhört viktigt att lyfta de stora händelserna som urartat i våld och andra grova händelser som en alternativ person kan få utstå i sin vardag men många glömmer bort att vi har en daglig rutin också, det som gör grunden, det som kan eskalera till något större och värre om det får växa. Vi kände att det var viktigt att få visa upp en alternativ persons vardag med alla de små detaljerna som tillsammans kan få bägaren att rinna över. Att en alternativ person får höra ett elakt ord en dag om sin stil kanske gör att dagen känns lite grå, men när ord, gliringar, utfrysning, nedsättande blickar och annat fyller ut små, men nästan alla delar av ens vardag så är det inte konstigt att det är lätt att gå sönder som person. Detta är också något som återupprepas dag ut och dag in. Därför ville vi med videon få människor att reflektera över att en människa kan få utstå en sån dag som i musikvideon varje dag i flera år, och att det kanske kan ge en annan förståelse kring allvaret i att få ha rätt till sin kulturella identitet och stil.

Avslutningsvis vill jag säga att jag är tacksam över alla deltagare i projektet som tillsammans börjar göra sina röster hörda.  Detta är mitt sätt att också visa för dem att jag som artist och person, inte bara projektledare, står bakom projektet till 120%! Jag är även glad över alla människor som stöttar projektet och våran kamp för allas lika värde. Tack för att ni lyssnar och tänk på att även den minsta snälla handling kan förändra en annan människas dag.

 

 

 

www.kariberg.com
www.psyaviah.com