RTSI – En kunskapsfråga?


RTSI – En kunskapsfråga?” är ett projekt från RTSI-initiativet som beviljats stöd från Arvsfonden och kommer pågå 2017-2020. Projektet syftar till att öka kunskapen om det utanförskap och den diskriminering som drabbar subkulturerna i samhället. Projektet drivs av SUB – Riksförbundet För Subkultur.

Projektet när en dröm om att alternativa kulturer ska ha rättvis behandling i samhället och slippa utsättas för fördomar, diskriminering och hatbrott. Projektet har en vision om att ändra hatbrottslagstiftningen så att den inkluderar kulturell identitet och stil.

Projektet kommer under projekttiden att arbeta med att kartlägga information om hur personer med subkulturell identitet utsätts för diskriminering, samt publicera en bok på ämnet. Projektet innefattar ett flerårigt påverkansarbete gentemot myndigheter och beslutsfattare. Utöver det kommer projektet bland annat att arbeta med att ta fram pedagogiska material som kan användas för att nå ut bland annat i skolor i förebyggande syfte.

Projektet har startat november 2017. Projektledare är Kari Berg, som också leder RTSI-initiativet. Mer information om projektet kommer publiceras löpande.

DELTAGARE I PROJEKTET
Projektet utgår från unga (definieras av Arvsfonden som upp till 26 år) som deltagare. Projektet är även öppet för personer i alla åldrar som har en funktionsvariation. De som är deltagare ska även identifiera sig som subkulturella, sympatisera med RTSIs syfte och vilja arbeta med frågan.

Du kan få vara med på resan kring detta projekt som kommer pågå 3 år. Deltagarna kommer vara med och forma resan mot målet. Som deltagare medverkar du ideellt och efter egen förmåga. Du kan ansöka löpande under projekttiden om att få bli deltagare.

Känner du att du skulle passa in som deltagare och vill skicka in en intresseanmälan?
Om du är under 26 år, fyll i denna Intresseanmälan
Om du är över 26 och har en funktionsvariation, fyll i denna Intresseanmälan

MER OM PROJEKTET:

KONFERENSER UNDER PROJEKTET “RTSI – EN KUNSKAPSFRÅGA” 2017-2020:

Kickoff för deltagare

RTSI – Rätten Till Subkulturell Identitet – bjöd den 27-29 april 2018 in deltagarna till en kickoff för det nya projektet. Vi samlades i Umeå under en helg full av spännande programpunkter, en helg med mycket allvar men också aktiviteter, underhållning och gemenskap.

Vi gästades under kickoffen av inga mindre än The Sophie Lancaster Foundation och även av Wayne Hussey, frontfiguren från världsberömda gothbandet The Mission. Deltagarna fick vara med i en workshop med Kate och Dena från The Sophie Lancaster Foundation där de fick utmana sina egna fördomar. De fick även lyssna på Sylvia Lancaster när hon känslosamt berättade om när hon förlorade sin dotter Sophie och vad som hände efteråt.

Under kickoffen modererade Nik (känd från Dark Side Cowboys) i ett panelsamtal där Kate Conboy (SLF), Dena Payne (SLF), Andreas Wandegren (ordf. SUB), Wayne Hussey (The Mission) och George Allen (Anger Management och Waynes manager) deltog. Med en normkritisk utgångspunkt så talade de om utanförskap, fördomar och möjligheter.

Under kvällstid bjöds projektets deltagare in till Umeås alternativkulturfestival Uma Obscura, som RTSI samarbetade med kring ett flertal programpunkter. Under Uma Obscura fick de ta del av musik, dans, konst, performance, marknad och mycket mer. RTSI presenterade artister som Wayne Hussey, Anna Öberg och Härsk, Spark! och DJ Adora BatBrat. Tillsammans med konstföreningen Avgrunden presenterade RTSI konstutställningen “You Are Not Alone” som del av Art Obscura programmet.

 

RTSI – EVENT UNDER PROJEKTTIDEN

2018
22-29 april – You Are Not Alone, Uma Obscura, Umeå