2019-10-18 Konferens: Alterofobi

Alterofobi – Är subkulturer en del av samhället?
18 oktober 2019

Personer från alternativa subkulturer, personer med normbrytande stil och identitet, utsätts i dag för diskriminering och utanförskap i samhället. Detta är en grupp som saknar skydd i rättsväsendet och där samhället blundar för problemen. Alterofobins uttryck är skrämmande och har även lett till att personer fått sätta livet till på grund av sin identitet, även i Sverige.

RTSI-initiativet (Rätten Till Subkulturell Identitet) arbetar för att öka kunskapen om alterofobi och för att motverka diskriminering gentemot subkulturer i samhället. Vi bjuder därför in till en konferens där vi vill lyfta frågan och berätta om vårt arbete för förändring. Vi hoppas dagen ska kunna ge er ökad kunskap och även ge oss viktig dialog om hur vi ska kunna ta vårt arbete vidare.

Vi har bjudit in Dr. Stephen Minton (England) för att berätta om sin forskning på ämnet alterofobi. Vi gästas även av The Sophie Lancaster Foundation (England) som är världsledande med sitt pionjärarbete inom området och som samverkar med polisdistrikten i England för att åstadkomma förändring. De kommer även att demonstrera den pedagogiska resurs de använder i sitt arbete, en resurs som RTSI har fått äran att anpassa för att använda i Sverige.

Vi hoppas att ni vill hjälpa oss och kan avsätta några timmar av er tid för att delta i denna dag – vi behöver er hjälp!

INFORMATION
När: Fredag 18 oktober 2019
Tid: kl 13.00-16.00
+ eftersnack för de som vill

Plats: Nordic Light Hotel
Adress: Vasaplan 7, 111 20 Stockholm
Lokal: meddelas anmälda gäster

OSA: info@rtsi.se
Ingen kostnad för deltagande.
Vi bjuder även på eftermiddagsfika till föranmälda gäster.
Begränsat antal platser.

Inbjudna: företrädare för myndigheter och intresseorganisationer, förtroendevalda, beslutsfattare samt personer som har olika former av nyckelroller inom rättsväsende, ordning, skolor, m.m.

PROGRAM

Del 1: The Sophie Lancaster Foundation (England) demonstrerar sin pedagogiska resurs som de använder i sitt arbete med bl.a. skolor och polisväsendet. De berättar även om sitt arbete för förändring och om det tragiska öde som 2007 drabbade Sophie Lancaster. Vi gästas bland andra av Adam Lancaster, Sophies bror, som tillsammans med Sylvia Lancaster arbetar för att sprida kunskap och motverka fördomar.
Språk: Engelska

Del 2: Föreläsning om alterofobi med Dr. Stephen Minton (England).
Språk: Engelska

Del 3: Om RTSI – Rätten Till Subkulturell Identitet. Projektledare Kari Berg och medarbetare i RTSI-initiativet berättar om projektet “En kunskapsfråga?” och om RTSIs vision om förändring. RTSI arbetar även med att göra en svensk version av den pedagogiska resurs som används i England av The Sophie Lancaster Foundation som ska lanseras 2020. Vidare arbetar RTSI med att skapa en bok som lyfter fram fakta och frågor om alterofobi.

Del 4: Samtal med utbyte av erfarenheter och tankar tillsammans med inbjudna gäster i grupper. Frågeställningar och mer information skickas ut inför konferensen till anmälda.

Ladda ner inbjudan som pdf:
Inbjudan
Program
Presentation av föreläsare


Välkomna!
/Kari Berg
Projektledare RTSI