FAQ – Vanliga frågor

För Kreatörer
FAQ – Vanliga frågor

Vi har ett skivbolag/förlag/agentur/etc. som vill tycka till och som företräder oss som kreatörer.
Svar: De är varmt välkomna att tycka till men samma villkor kommer att gälla för alla som vill medverka. Det viktiga är att den part som skriver på avtalet om ert bidrag till RTSI har full rätt att företräda er. I grund gäller att materialet som ni bidrar med ska vara fritt och kostnadsfritt för projektet att använda, sprida och publicera. Vi rekommenderar er att förklara för de som representerar er att ni VILL delta och att ni gör det för syftet att motverka diskriminering mot subkulturer och att detta är ett icke-kommersiellt syfte.

Får vi tala om att vi är med?
Svar: När ert material är utgivet, d.v.s. när det är påskrivet, klart och offentliggjort har ni full associationsrätt med projektet, dess logotyp och namn. Däremot får ni inte innan detta är klart hävda annat än att ni tänker delta. Ni får väldigt gärna berätta om projektet och initiativet/kampanjen och gärna berätta att ni är med men ni får inte släppa ert bidrag själva innan projektet gjort det.

Har vi kvar upphovsrätten? Får vi själva släppa vår låt? Får vi släppa vår video själva?
Svar: Ja, ni har alltid kvar upphovsrätten till ert verk. Vi begär endast rätten att publicera och använda ert material i projektet. Ni har rätt att (förutsatt att alla andra som medverkar i ert bidrag ger tillstånd till er) själva också publicera ert material i efterhand, men det är klokt att först höra er för med projektet. Detaljer kommer framgå i de avtal ni får om ni väljs ut att vara med.

Vi samarbetar med ett studieförbund, får vi ändå vara med?
Svar: Ja det får ni. DOCK: Att bidra med material till RTSI är öppet för vem som helst oavsett vilket studieförbund ni som individer är aktiva i. Men ert studieförbund får inte associationsrätt till projektet och det arbete ni rapporterar inom projektets ramar och verksamhet får inte rapporteras som folkbildning, eller annan bidragsgrundande verksamhet, för annan part.

Det är själva bidraget som ni skickar in som vi är intresserade av. Ett exempel: Ni har gjort en låt där ni som individer i samband med det lärt er komposition i ett studieförbund. Ni tycker att låten passar bra och vill bidra med låten till RTSIs kampanj. Det är helt ok, bara det att själva låten ni skickar in är just en låt, en inspelning som ni som artist vill bidra till kampanjen med och den inspelningen i sig måste ni som artist ha full äganderätt till.

Däremot: all verksamhet som bedrivs inom RTSI-initiativet i sig, exempelvis om ert band spelar in en video tillsammans med en annan RTSI-aktör, är det verksamhet som sker för och inom RTSI, vilket INTE kan rapporteras i någon form till utomstående part.

Vi är inte bosatta i Sverige – kan vi vara med ändå?
Svar: Ja, ni får bidra till projektet och samma villkor gäller för er i stora drag, men gällande särskilda satsningar, där projektet använder finansiering, finns en del regler för hur det kan genomföras eller ej som vi får ta ställning till i samråd med er och projektets finansiär.

Hur kommer man i kontakt med deltagrna i projektet?
Svar: Själva projektet som var till grund för kampanjerna ”Till Alla Er…” och ”You Are Not Alone” är nu avslutat men RTSI-initiativet och kampanjen fortsätter. Ni är välkomna att kontakta RTSI så kanske vi kan hjälpa er med att få dialog kring era kreativa idéer.