Skip to content

Kick-off 2014

RTSI Kick-off 2014
Projektet ”Rätten till sin identitet” startade med en kick-off den 19-21 september 2014 i Umeå. Vi bjöd då in ett 50-tal unga från hela landet för en hel helg med inspiration, föreläsningar, aktiviteter och möten. Vi stod även för resa, mat och boende för deltagarna, vilket var möjligt tack vare vår finansiering från Allmänna Arvsfonden.

Under kick-offen så hade vi ett fullspäckat schema. Vi är oerhört stolta över att brittiska Sylvia Lancaster från S.O.P.H.I.E Lancaster Foundation kom och föreläste för våra ungdomar då hon är en stark förebild som kämpar mot diskriminering av subkulturella personer. Det var även väldigt uppskattat att Timo Vuorensola, regissör till filmen ”Iron Sky” kom och berättade om filmen, crowdfunding och mer.

På kvällarna hade projektets deltagare bjudits in av Umeås alternativkultur-festival Uma Obscura, där de fick ta del av musik, dans, konst, performance, marknad och mycket mer. De fick där även möjligheten att utöver att uppleva konserter m.m. även chansen att träffa flera starka namn inom alternativ-genrer.

Helgen blev en succé både för oss bakom projektet, för föreläsarna och våra underbara deltagare. Deltagarna kommer nu få arbeta fram berättelser från sina upplevelser av diskriminering av subkulturer.IMG_0895

FÖRELÄSARE UNDER RTSI KICK-OFF 2014

RTSI_Forelasare2014_SylviaLancaster_FotoNikdesign

Sylvia Lancaster – grundare av The S.O.P.H.I.E Lancaster Foundation. Efter att Sylvia förlorade sin dotter Sophie, i vad som borde klassats som ett hatbrott, när Sophie blev sparkad till döds på grund av henens klädstil så startade Sylvia The S.O.P.H.I.E Lancaster Foundation och har sedan dess kämpat för att ändra på lagen om vad som klassas som hatbrott. Vi är oerhört glada att hon kommer och berättar om sina erfarenheter.

 

timo-vuorensola

Timo Vuorensola, regissör till filmen ”Iron Sky”. Timo ska prata om filmen, hur den skapades, crowdfunding, processen och resultatet. Iron Sky är en mörk science fiction komedi som tar plats under år 2018 när nazisterna, som flydde till månens baksida 1045, nu återvänder till jorden. Presenteras i samarbete med KF Kretsen och Uma Obscura.

 

RTSI_Forelasare2014_MirreSennehed

Mirre Sennehed – författare bakom den kommande boken ”Pojken med stjärnorna” som kommer handla om Pelle Nordkvist som blev misshandlad och knivhuggen till döds på grund av hans utseende. Mirre berättar om händelsen, tar upp och diskuterar de delar som hon anser krävs för att motverka att någon mer faller offer för det hat och våld som Pelle utsattes för.

 

RTSI_Forelasare2014_JohannStrauss_FotoAmbjörnThorhard

Johann Strauss – känd som frontfigur i Morlocks och även från sitt soloprojekt Strauss Ex Machina, varav det sistnämnda bandet kommer uppträda i staden samma helg. Johann är en oerhört karismatiskt artist som kommer hålla i en inspirerande föreläsning om hur ungdomarna kan jobba med den kreativa processen att skriva ner sina berättelser.

 

RTSI_Forelasare2014_LinaReichwaldt_FotoNikdesign

Lina Reichwaldt – har varit festivalgeneral för alternativ-festivalen ”Sunset Park” i fem år. Lina kommer att leda en workshop som handlar om hur tillvaron i en subkultur liknar och skiljer sig från en mainstreamtillvaro. Workshopen utgår ifrån ett normkritiskt perspektiv och Lina driver starkt tesen att personlig stil är något som en själv och endast en själv har rätt att bestämma.

Primary Sidebar